Eén van de meest in het oog springende bedrijven op de Zuiderzeehaven is Wärtsilä. Deze Finse producent van motoren voor de energie- en scheepsindustrie besloot enkele jaren geleden de acht locaties waar hun spare parts werden opgeslagen te concentreren in één centraal distributiecentrum, dat de spil in het wereldwijde web van reserveonderdelen zou worden. Diverse Europese locaties werden onderzocht, waarbij Kampen uiteindelijk als ideale locatie naar voren kwam. In 2008 werd een perceel van ruim 10 ha aangekocht, waarop een 37.000 m² groot distributiecentrum werd gebouwd.063049_5PO0305

Volgens Uilke Bosma, Site Manager van het CDC, gaven de centrale ligging en het loyale werkklimaat de doorslag bij de keuze voor Kampen. “Binnen Nederland zijn de meeste locaties binnen één uur berijdbaar vanuit Kampen. Zowel over de weg als over het water zijn mainports als Schiphol, Rotterdam, Antwerpen en Hamburg uitstekend te bereiken. Deze centrale ligging, met eigen op- en afrit aan de N50, is uitermate belangrijk voor ons logistiek centrum. Zo’n 80 trucks per dag doen ons DC aan, daar kunnen we geen vertraging bij gebruiken.”

Met het goede werkklimaat in de regio had Wärtsilä in de vestiging Zwolle al ervaring. “De loyaliteit is hoog, het ziekteverzuim laag. We hebben hier inmiddels 250 mensen aan het werk op allerlei niveaus, die altijd bereid zijn een stapje extra te doen. Met Hogeschool Windesheim hebben we goede contacten. We overleggen regelmatig over onze kennisbehoefte. Zowel het onderwijs als het bedrijfsleven is daarmee geholpen waardoor een mooie win-win-situatie ontstaat. De samenwerking met de gemeente verloopt eveneens soepel. Er wordt snel en adequaat gereageerd op vragen van onze kant.”

Ook op financieel gebied trok Kampen Wärtsilä snel over de streep. “Niet alleen is de bedrijfsgrond heel betaalbaar, in Kampen en omgeving is het ook prachtig wonen voor schappelijke prijzen.” De locatie, aan de IJssel en vlakbij de Veluwe, zorgt voor een grote diversiteit aan ontspanningsmogelijkheden. Ook qua onderwijs en voorzieningen is alles aanwezig. De oude binnensteden van Zwolle en Kampen zijn behalve pittoresk ook uitermate dynamisch , wat wordt versterkt door de 45.000 studenten die Zwolle herbergt.

Al enkele jaren staat de regio Zwolle bovenaan in de lijst van Nederlandse toplocaties. Volgens Wärtsilä terecht. “Wij zijn heel tevreden over onze komst naar de Zuiderzeehaven. De verwachtingen op basis waarvan wij destijds de keuze voor Kampen maakten hebben zich volledig waargemaakt. Voor ons CDC is de Zuiderzeehaven in Kampen een uitstekende locatie”, aldus Bosma.