foto 1De Litouwse ambassadeur in Nederland, Darius Semaska, bracht vandaag samen met consul Lina van Kesteren een bezoek aan de regio Zwolle-Kampen-Meppel. Op de Zuiderzeehaven werden  de Litouwse gasten ontvangen bij Graansloot door directeur Bert Weever, wethouder Geert Meijering en Zuiderzeehaven-directeur Monique Middendorp.

Eén van de belangrijkste bedrijfstakken in Litouwen is de agrarische sector. Voor de op- en overslagfaciliteiten van Graansloot is het land een belangrijke markt. Het bezoek bood dan ook mooie aanknopingspunten voor intensivering van de samenwerking voor beide partijen.

De Litouwse havenstad Klaipéda is voor Kampen goed te bereiken, helemaal wanneer de doorgang via het IJsselmeer geschikt wordt gemaakt voor coasters. Dan is een rechtstreekse vaarroute mogelijk, en hoeft niet meer via Amsterdam of Rotterdam gevaren te worden. Afgesproken werd om de Litouwse gasten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de vergroting van de Kornwerderzandsluis.

Na het bezoek aan Kampen werd de reis vervolgd via Zwolle, waar Wehkamp bezocht werd, en naar Meppel. Daar stond een bezoek aan Scheepswerf De Kaap op het programma.