017_AB38860De opslag van granen, diervoeders en meststoffen vindt plaats in silo’s en opslagloodsen. Deze producten worden in bulk vervoerd. Nederland is niet alleen een agro-exporterend maar ook een agro-importerend land. Deze ex- en import gebeurt grotendeels per schip. Ook voor het transport van agrarische producten binnen Nederland wordt het water veel gebruikt.

De Zuiderzeehaven ligt op een centrale locatie in Nederland aan diep vaarwater. Het is voor schepen t/m klasse Va uitstekend te bereiken. Op termijn kunnen schepen t/m klasse Vb Kampen zelfs rechtstreeks bereiken.
De maximale bouwhoogte van de beschikbare percelen is 15 tot 30 m, zodat hoge silo’s hier probleemloos geplaatst kunnen worden.
Voor bedrijven in de agrobusiness, die de overslag van hun producten willen overlaten aan gespecialiseerde overslagbedrijven, is Graansloot op de Zuiderzeehaven gevestigd. Dit bedrijf heeft ruime ervaring met de op- en overslag van agrarische producten. Alle producten die in containers worden vervoerd kunnen door de IJssel Delta Terminal worden overgeslagen.